Friday, May 11, 2007

Digitale radio en bandbreedte

Vorige week een rare situatie meegemaakt. Mijn collega kreeg bij een klant een rapport van de ISP, waaruit bleek dat sinds een paar weken sommige dagen men een download van 3 tot 4 GB had, zelfs in het weekend. Natuurlijk zijn we als security mensen direct wantrouwig en er waren een paar mogelijke oorzaken:
  1. PC die een peer-to-peer programma had staan om zaken zoals MP3s en DVDs af te halen
  2. PC die geïnfecteerd was met een virus
  3. Iemand die op het netwerk geconnecteerd was (bijv. via wireless) die geen toelating had
  4. ...

Hoe pak je dit nu aan? Gelukkig hadden we de firewall juist veranderd naar Check Point UTM-1. Voordeel van dergelijke firewall is de logging. En die hadden we dus voldoende.

Een uurtje logs bekijken gaf al heel snel de oplossing. Er waren geen rare poorten die werden gebruikt, buiten DNS, SMTP en HTTP verkeer. Maar op HTTP was er wel veel connecties van een bepaalde PC. En de URL was altijd dezelfde. Dus snel de URL opzoeken en dit bleek www.digitaleradio.be te zijn. Aha!

Dit is een streaming audio site, waar je dus gewoon naar digitale radio kunt luisteren. Maar wel aan een snelheid van 96 kilobyte per seconde. Dus dit betekent 96*60 = 5760 kilobyte per minuut of 5760*60= 345600 kilobyte per uur. Dus per uur een 345600/1024= 337,5 MB download. Dus een werkdag van 8 uur levert al snel een 3 tot 4 GB op. Voor 1 geconnecteerde PC!!!

En waarom dit in het weekend voorviel was snel uitgeklaard. Er werd in het weekend soms doorgewerkt.

No comments: